Elzelestraat

Beschrijving

Vrij lange straat van de Oude Vesten tot de spoorwegviaduct; verderop Elzeelsesteenweg genoemd. Doorsneebebouwing, met oudste voorbeelden opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw, met twee bouwlagen en twee of drie traveeën, sporadisch nog met beraapte parementen (onder meer nummers 76-78, 82) of later gecementeerde gevels (onder meer nummer 14 met behouden houten winkelpui, nummer 25 met imitatieboomstammen omlijstingen, nummer 31 met art-decowinkelpui van een voormalige "patisserie", 58-70, 115, 119, 134-136). Verschillende oudere huizen kregen een nieuw parement onder meer nummer 46, gesigneerd architect J. Vandenbossche, volgens bouwplan van 1942 voorzien van nieuwe gevel met rechts puntgevel, nummer 52 van 1941 eveneens naar ontwerp van architect J. Vandenbossche. Talrijke interbellumrijhuizen zijn van de hand van architect S. Van Cauwenberghe. Eveneens inplanting van verschillende mechanische weverijen onder meer nummer 120 van Emile De Baets, opgericht in 1910, met gebouwen van de jaren 1920, sinds 1947 zogenaamd "Rentex" en weverij Mas-Vandenhende bij nummer 129.

Hoekpand met Oude Vesten gesloopt en zijgevel van nummer 19-21 verrijkt met zogenaamd "Zottenmuur van Ronse" met halfverheven beeldhouwwerk, gesigneerd: "J. Vandewattijne, 1976". Ervoor, recent geplaatste bronzen buste van stadsbeiaardier E. Delmotte (1905-1997), gesigneerd: "Fl. Devos, 1995".

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1941. 1.1-31.3.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Inningsregister van de bouwbelasting, 1909-1910, 1914-1923.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen