erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
10494
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10494

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Natuurstenen lijstgevel met neo-Lodewijk XVI-kenmerken, waarvoor bouwaanvraag met behoud van bestaande muren, van 1917 naar ontwerp van J.B. Van Bouchout zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, kunstleien). Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond in geprofileerde omlijsting met sluitsteen en rankwerk; hogerop respectievelijk penanten in vorm van pilasters en vlakke omlijsting met neuten en schelpsluitsteen. Markante rechthoekige erker op consoles en hogerop deurvenster met balkon; uitlopend op gebogen kroonlijst met monumentale siervaas. Boogveld gevuld met guirlandes en lauwerkrans, waarin Asclepiossymbool. Fries met casementen; houten kroonlijst op klossen, tandlijst en voluutconsoles met bladwerk.

  • Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1917, tweede halfjaar.

Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10494 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Lier

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.