erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 10494   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10494

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Natuurstenen lijstgevel met neo-Lodewijk XVI-kenmerken, waarvoor bouwaanvraag met behoud van bestaande muren, van 1917 naar ontwerp van J.B. Van Bouchout zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, kunstleien). Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond in geprofileerde omlijsting met sluitsteen en rankwerk; hogerop respectievelijk penanten in vorm van pilasters en vlakke omlijsting met neuten en schelpsluitsteen. Markante rechthoekige erker op consoles en hogerop deurvenster met balkon; uitlopend op gebogen kroonlijst met monumentale siervaas. Boogveld gevuld met guirlandes en lauwerkrans, waarin Asclepiossymbool. Fries met casementen; houten kroonlijst op klossen, tandlijst en voluutconsoles met bladwerk.

  • Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1917, tweede halfjaar.

Bron     : Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 1990


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10494 (Geraadpleegd op 19-02-2020)