Jan van Nassaustraat

Beschrijving

Circa 1850 afgelijnde straat, goedgekeurd volgens KB van 10.05.1862 tussen de Molenbeek (later doorgetrokken tot de Zonnestraat) en de Kasteelstraat, de vroegere kasteeldreef van het zogenaamde "Kasteel van Ronse", gebouwd door Jan van Nassau, baron van Ronse, in 1630. Kasteel in late renaissancestijl (zie A. Sanderus en J.P. Goetghebuer) op vierkante plattegrond met poortgebouw, vier hoektorens en woonvleugel en kapel achteraan. Door politieke onwil gesloopt vanaf 1823 en verkaveling van het 20 ha groot domein. Op de behouden funderingen bouwde notaris Ch.A. Snoeck, die in 1844 de verdeling en verkaveling van de goederen van de erfgenamen Vanhove regelde en zelf een groot aantal gronden verwierf, in de jaren 1850 de zogenaamde "Villa Snoeck", verschillende kleine huizen en een beluik, thans zogenaamd "Snoecksteegje".

Oudere bebouwing met voornamelijk arbeidershuizen en voormalige textielfabrieken. Nieuwe rooilijn aan westelijke straatzijde gerealiseerd volgens KB van 25.09.1926.

• Rijksarchief Ronse, Hedendaags Gemeentelijk Archief Ronse, nr. 3627. Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Rooiplannen, nr. 49.
  • DECONINCK J., Le château des Nassau à Renaix, Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XXXIII, p. 97-124.
  • GOETGEBHUER P.J., Choix des monumens, édifices et maisons les plus remarquables du royaume des Pays-Bas, Gand, 1827, p. 23-24, Pl. XXXIII-XXXV.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen