Priestersstraat

Beschrijving

Zeer oude straat binnen de Vrijheid, volgens A. Cambier een aftakking van de handelsweg naar Tongeren langs de vallei van de Molenbeek. In de middeleeuwen zogenaamd "Cammelandstraat", confer toponiem "Cammeland", later "Campstraete" confer camp = oude Romaanse vorm voor "champs" (zie kaartboek van 1684) vervormd tot Kammestraat (zie Poppkaart figuur 127); ook "Papestraat" genoemd door de aanwezigheid van de kapitteldekenij in deze straat sinds de 12de eeuw.

Straat met nog middeleeuws nauw en bochtig tracé tussen de Sint-Hermeskerk en de Hospitaalstraat, aan de Noordelijke zijde achteraan palend aan de deels overwelfde Molenbeek. Behouden open beekgedeelte afgezet met breukstenen muurtje. In de loop van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw vestiging van verschillende bedrijven onder meer een olierosmolen, ververij, brouwerij en verschillende weverijen, onder meer de voormalige mechanische weverij "Verhelst frères et soeurs" (nummer 18). Nieuw rooilijnplan voor het vrijmaken van de Sint-Hermeskerk van architect A. Massez, goedgekeurd bij KB van 31.03.1928; sloping van de hoekhuizen nummers 23-25 en 42-44 respectievelijk in 1984 en 1987. Aankoop door de stad van verschillende panden aan de Noordelijke zijde met het oog op sloping en nieuwe bouw; intussen verwaarloosd. Blinde zijgevel van nummer 21 in 1987 beschilderd met een kopie van P. Breughels "Bedevaart naar Sint-Jans" gesigneerd "R. Cnudde, P. Ponnet, A. Solomé, coord. A. De Cordier, prod. V. De Rudder".

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief.
  • Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Rooiplannen, nr. 3.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen