Sint-Martensstraat en -plein

Beschrijving

Oude straat binnen de "Vrijheid van Ronse" in het kaartboek van 1684 "Beekstraete" genoemd. Later Kerkhofstraat als aflijning van het oude, ommuurde kerkhof tussen de Sint-Hermes- en oude Sint-Martinuskerk, afgeschaft in 1821. Niveleringswerken goedgekeurd in 1854 en aanleg als square goedgekeurd in 1874. Thans Albert I park genoemd. Inhuldiging in 1923 van het gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck van 1921, uitgevoerd door beeldhouwers G. Devreese en Oscar Sinia en aannemer Bruxelman. Monument van Euvillesteen met hoge vierkante pijler met kroon en hoge sokkel; aanleunende naakte soldaat met vlag en bekronende wapenschilden. Bronzen borstbeeld van koning Albert I, gesigneerd "F. Devos, 1961" op arduinen sokkel met opschrift 1909-1934, recent overgeplaatst van Grote Markt. Beeld van "De Belleman" door S. Ponette van 1987 op Westelijke hoek. Heraanleg van het park in 1990-91 naar ontwerp van C. Vandendaele.

Minstens sinds de tweede helft van de 18de eeuw (zie de Ferrariskaart van 1771-78) spievormig huizenblok tegenover het kerkhof, aan de Oostelijke zijde uitgebreid en afgelijnd volgens KB van 8.07.1874. Thans pleintje voor de tot garage gedegradeerde oude Sint-Martinuskerk met bakstenen toren.

Overwegend 19de-eeuwse bebouwing met bepleisterde en geschilderde rijhuizen met twee of twee en een halve bouwlaag onder zadeldak en rechthoekig al dan niet omlijste bovenvensters en aangepaste puien (onder meer nummers 2, 4, 10, 12, 18, 20, 36, 42, 57-59).

Verschillende vroeg 19de-eeuwse huizen met twee bouwlagen en eenvoudige rechthoekige vensters werden begin 20ste eeuw gecementeerd (onder meer nummer 19, 21, 55).

• Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, G. 1a, G. 11.
  • DEMEY A., Valentin Vaerwyck, Gent, 1993, p. 32-33.