Viermaartlaan

Beschrijving

Voorheen Statielaan. Beboomde laan, deels parallel aan de de thans afgeschafte spoorlijn naar Leuze, afgelijnd volgens plan goedgekeurd bij KB van 16.10.1893, gewijzigd volgens plan van stadsarchitect A. Massez, goedgekeurd op 28.03.1927 en 20.06.1928. Zogenaamd naar de sociale troebelen te Ronse van 4 maart 1886.

Eenzijdige rijbebouwing uit het interbellum tussen de Gefusilleerdenlaan en Leuzesesteenweg; inplanting van verschillende bedrijven aan de spoorweg. Overwegend doorsnee-enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met dakvenster of -kapellen, opgetrokken uit baksteen of gecementeerd met gemarkeerde erkers en balkons en sporadische art-decosiermotieven volgens bouwplannen naar ontwerp van lokale architecten: nummer 1bis van 1934 van architect J. Cordier, nummer 3 gesigneerd "M. Tock, architecte, 1923", nummers 13, 15-17. Verschillende rijwoningen naar ontwerp van architect R. Cordier, laatgenoemde volgens bouwplan van 1929, nummer 19 volgens bouwplan van 1929 naar ontwerp van architect A. Massez, nummer 23. op de gebogen erker gedateerd 1928.

Achterin gelegen sporttereinen met tennis en voetbalveld van S.K. Ronse met behouden betonnen tribune van 1921 en kleedkamers van 1930.

• Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Rooiplannen, nummer 29. Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Inningsregister van de bouwbelasting, 1914-1923.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1929. 1.1-31.3, 1.1-31.3, Doos 1930. 1.7-31.12, Doos 1934. 1.1-15.3.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen