Molenstraat

Beschrijving

Vanuit dorpscentrum verder verlopend tot Ruien, met eenvoudige en aangepaste bakstenen kapel op plaats waar minstens sinds het begin van de 19de eeuw een kapel stond. Tot 1918 met puin van de houten korenwindmolen zogenaamde"Bettensmolen" van 1887. Op de hoek met de Stationsstraat ligt het vroegere Berchemplein, een rechthoekig marktplein van 1689, aangepast in 1847 en tot 1914 beurtelings gebruikt als lijnwaad-, eier- en botermarkt. Thans parking.

• DE KEYZER B., De Lange Weg naar Kluisbergen, Bijdrage tot de historie van Kluisbergen: Bergen - Ruien - Kwaremont - Zulzeke, II, s.l., 1978, p. 348-349.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, in Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen 1962, Tweede band, XVI, 1963, p. 2.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja