Zulzekestraat

Beschrijving

Eerste deel van de straat, vanaf Driesstraat-Pladutsestraat tot aan de kerk, vroeger Kerkstraat geheten, verderop Kasterstraat (zie Poppkaart) of Casstraat, later Dorpsstraat. Noord-zuid-verlopende hoofdstraat van het dorp. Bescheiden dorpscentrum met kerk binnen omringend kerkhof ingeplant aan westelijke straatzijde in een knik van de straat, naast de toegangsdreef van het "Hof ten Hove". Aan de straat, in de zuidoosthoek van het kerkhof, markerende grote rode beuk, geplant in 1919 als vrijheidsboom.

Verspreide landelijke dorpswoningen overwegend aan de Oost-straatkant; veelal nog 19de-eeuwse boerenhuizen, in meerdere of mindere mate reeds aangepast of vernieuwd in het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw, soms met toevoeging van een halve verdieping. Nummer 27 van anderhalve bouwlaag met vernieuwde voorgevel bewaart op de linker zijgevel een decoratieve ijzeren topanker met jaartal 1830. Voorts nog volgende vermeldenswaardige dorpshuizen: nummer 37 met rechthoekoge gesinterde bakstenen deuromlijsting; nummer 43 van één bouwlaag; nummer 77 met beeldnis in straatpuntgevel van schuur, afgesloten door traliewerk, bekroond door kruis van gesinterde baksteen en met Onze-Lieve-Vrouwebuste.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja