Parochiekerk Sint-Jozef en Bernardus

Historiek

Georiënteerde neogotische kerk opgetrokken in 1873-1874, naar ontwerp van E. Gife. Tijdens de eerste fase, bouw van een driezijdig koor in het verlengde van de middenbeuk; eerste travee van elke zijbeuk afgesloten, om te gebruiken als sacristie en bergruimte. In 1876 koor uitgebouwd met één travee en vijfzijdige sluiting; bouw van een sacristie en dienstruimte in het verlengde van de zijbeuken. Toren pas voltooid in 1883. Tussen 1948-1962 herstel oorlogsschade onder meer plaatsen van nieuwe glasramen uitgevoerd door J. Van de Broeck.

Beschrijving

Sobere driebeukige kerk met basilicale opstand: schip van vijf traveeën, koor van één rechte travee en vijfzijdige sluiting, geflankeerd door een sacristie en dienstruimte; westtoren met recente doopkapel naar ontwerp van P. Vankerckhoven (1963-1964) ten noorden en traptoren ten zuiden

Bakstenen gebouw op dito sokkel met natuurstenen afzaat, onder leien zadel- of lessenaarsdaken. Verwerking van natuursteen voor onder meer omlijstingen en dekstenen. Vierkante westtoren van vier geledingen onder ingesnoerde naaldspits, gemarkeerd door overhoeks geplaatste steunberen met drie versnijdingen, reikend tot de derde geleding. Steigergaten onder eenvoudige geprofileerde daklijst op consoles. Rechthoekige deur met lateiconsoles, gevat in geprofileerde spitsboogomlijsting; vierlob in boogveld. Voorts gekoppelde spitsboogvensters en -galmgaten. Op de hoeken van de bovenste geleding: driekwartzuilen van metselwerk met basement en bladkapitelen van natuursteen. Polygonale traptoren tot onder de galmgaten.

Travee-indeling bij schip, zijbeuken en koor door middel van versneden steunberen; sobere spitsboogvensters gekoppeld door natuurstenen waterlijst. Koor: hoge gekoppelde spitsboogvensters, bekroond door oculus en gevat in spitsboog.

Noordelijke sacristie: nagenoeg vierkant aanbouwsel onder lessenaarsdak; zuidelijke sacristie met driezijdige sluiting onder zadeldak, heden in gebruik als weekkapel; spitsbogige muuropeningen.

Interieur

Bepleisterd en beschilderd interieur (oorspronkelijke polychromie verdween bij het herschilderen in 1956); vrij gedrongen ruimte met spitsboogarcade, gedragen door zuilen met koolbladkapiteel op achtzijdige natuurstenen basis; kruisribgewelven met bladwerksleutel, ribben opgevangen door bladwerkconsoles; in koor ribben steunend op colonnetten. Weekkapel met houten spitstongewelf.

Mobilair

Onze-Lieve-Vrouw met Jezuskind, gedateerd 1874, naar ontwerp van F. De Vriendt. Plaasteren kruisweg eveneens van F. De Vriendt. Van het neogotische meubilair resten enkel de biechtstoelen, preekstoel en hoogzaal. Orgel van J. Stevens (Duffel, 1900) omgebouwd in 1963.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Lier, Sint-Jozef en Bernardus (Lisp).
  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische Bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Lier, Brussel, 1975, p. 52-53.
  • JANSSENS R., Eugène Gife 1819-1890. Provinciaal bouwmeester te Antwerpen,, in Licentiaatsverhandeling RUG, 1980-1981, p. 284-299.