erfgoedobject

Hoeve met losstaande bestanddelen

bouwkundig element
ID: 1052   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1052

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen op de hoek met Strodorp. Kern uit het midden van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen, 1846), bestaande uit twee gebouwen, het woonhuis aan de zijde van de Kiezelweg, het dienstgebouw aan de zijde van Strodorp, in 1873 door een poortgebouw met elkaar verbonden en van de straat afgesloten.

Het woonhuis behield zijn midden 19de-eeuwse kern in de benedenverdieping. Breedhuis van drie traveeën en thans twee, oorspronkelijk één bouwlaag onder zadeldak. Gecementeerde baksteenbouw, met dito vensters, rechthoekige op de benedenverdieping, getoogd op de bovenverdieping; het linker benedenvenster is aangepast. Rechthoekige deur in een vlakke, hardstenen omlijsting op neuten; origineel houtwerk.

Bakstenen dienstgebouwen onder zadeldaken, daterend van de bouw van het poortgebouw. Laatstgenoemde is voorzien van een bakstenen rondboogpoort met hardstenen imposten en sluitsteen met opschrift JG/ 1873.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losstaande bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1052 (Geraadpleegd op 02-06-2020)