Rumbeeksesteenweg (Roeselare)

Beschrijving

Belangrijke uitvalsweg ten zuidoosten van de stadskern. Loopt van het kruispunt Zuid-, Bollenstraat en Hof van 't Henneken naar het dorpscentum van Rumbeke. Roeselaars grondgebied tot de Herderstraat. Grosso modo recht tracé. Voornamelijk woonfunctie, buurtwinkels en enkele grotere commerciële centra. Nabij het centrum voornamelijk rijbebouwing met veel eenheidsbebouwing van arbeidershuizen vanaf de 19de eeuw, onder meer nummers 166-172 met naast nummer 164 twee gietijzeren poortpalen bekroond met vaas. Naar Rumbeke toe uitlopend in lintbebouwing, tevens dieperin liggende grote schuur als relict van hoevebouw (achter nummer 292). Interbellumarchitectuur gekenmerkt door topgevels: onder meer nummer 38 naar ontwerp van C. Wybo van 1930, nummer 113 van 1921, nummers 138-142 naar ontwerp van F. Vanhee van 1925. Nummer 143, meer vooruitstrevende woonhuis naar ontwerp van J. De Coninck van 1937 met bewaarde winkelpui voorzien van glas in lood. "Villa" met aanhorigheden van 1932 (ook zie gevelsteen), naar ontwerp van J. Vandamme (Rumbeke). Enkele merkwaardige woningen aansluitend bij de Villawijk 't Motje onder meer nummers 194 en 210. Monumentale villa's uit de jaren 1950: onder meer nummer 218 naar ontwerp van Ch. Hoge en G. Hoge (Gent) van 1951, nummer 300 naar ontwerp van L. Viérin (Brugge) van 1952.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol