Corversstraat (Begijnhof)

Beschrijving

Hoewel de volgende huizen hun nummering hebben aan de zijde van de Corverstraat liggen hun oorspronkelijke voorgevels aan de achterzijde, aan het plein Onder de Linde. De woningen werden op de begijnhofmuur gebouwd; de gevels aan de zijde der Corverstraat waren dus waarschijnlijk grotendeels blind; al deze gevels zijn thans voorzien van een vrij recente ordonnantie met muuropeningen die ten vroegste opklimmen tot de tweede helft van de 19de eeuw; de oorspronkelijke gesmeed ijzeren muurankers, S-vormig of met krullen, uit de 17de eeuw bleven behouden.

De huizen werden gebouwd tijdens de bouwcampagne die tot doel had het woningbestand van het begijnhof te vegroten, na de vrij plotse toename van het aantal begijnen in het begin van de 17de eeuw. Hiertoe werd in 1648 de Kleine Boomgaard omgevormd tot woonkwartier (Onder de Linde). Van 1648 tot 1655 werden de huizen aan de Corverstraat en de Sint-Catharinastraat gebouwd, op de omheiningsmuur van het begijnhof. Aangezien de huizen niet over tuinen konden beschikken, werden bij de aanleg ommuurde voortuintjes aan de zijde van Onder de Linde voorzien.