Sint-Jansstraat

Beschrijving

Op de plaats van de huidige Onbevlekte Ontvangenisschool bevond zich voorheen het Sint-Claraklooster, ook Sint-Jansklooster genaamd. Gelegen tegenover de Sint-Janskerk wordt het gesticht in 1469. De goederen worden verkocht in 1797. In 1864 vestigen zich hier de Dames Benedictinessen; ze bouwen er in 1872 een pensionaat, dat in 1910 verkocht wordt aan de Zusters van Maria van Landen, en als kern het grootschalige neogotische complex heeft, aan de zuidwestzijde der straat, bestaande uit een bakstenen gebouw, voorzien van spitsboogvormige vensters.

Op het kerkhof van de Sint-Janskerk, aanleunend bij het koor van de kerk bevond zich een kluis, voor het eerst vermeld in 1258. In 1869 afgebroken voor de bouw van de pastorie in de Sint-Lutgartstraat.

• COLETTE A., SEVERIJNS P. & VANDEPLAS E., Een eeuw Belgische stad, in: 2000 jaar Tongeren. 15 vóór Chr. tot 1985, Hasselt, 1988, p.139.
  • PAQUAY J., Tongeren voorheen. Geschiedkundige schets, Tongeren, 1934, p.97.
  • REMANS P., Het klooster van Sint-Clara te Tongeren, (Bulletin de la Société scientifique et littéraire du Limbourg, 39, 1924, p.96-101).
  • REMANS P.,De Kluis op het Sint-Janskerkhof te Tongeren, (Bulletin de la Société scientifique et littéraire du Limbourg, 41, 1927, p.46-65).
  • ULRIX E., Les rues de Tongres à travers les siècles, Tongeren, 1904, p.45-46.