Stadswoning De Ploegh

Gemeente Lier

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning De Ploegh

is beschermd als monument Stadswoning De Ploegh

Typologiestadswoningen
Datering17de eeuw, 19de eeuw

Beschrijving

Oorspronkelijk diephuis met voorgezette 19de-eeuwse lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen), in kern mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel gemarkeerd door eenvoudige rechthoekige vensters en recente arduinen pui op de begane grond. Houten kroonlijst op consoles.

Gekalkte zijgevel op gepikte plint met onregelmatige travee-indeling: rechthoekige betraliede vensters. Bakstenen, deels gekalkte achterpuntgevel met verwijderd aandak en resten van muurvlechtingen. Aangepaste muuropeningen; bewaarde kwarthol geprofileerde dagkanten en ontlastingsbogen. Top met centraal rondboogvenster onder druiplijst, tussen verlaagde rechthoekige vensters.

Auteurs: Kennes, Hilde