Burgerhuis In de Lier

Gemeente Lier

• Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

is beschermd als monument Burgerhuis In de Lier

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis In de Lier

Beschrijving

Breedhuis in neorenaissancestijl, van twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (kunstleien), van 1892 naar ontwerp van E. Careels (zie gevelinscriptie).

Drieledig opgebouwde bakstenen puntgevel met zuilen of pilasters als dragende elementen; verwerking van arduin. Verhoogde begane grond met arduinen parement; rechthoekige betraliede keldergaten; rechthoekige vensters met balusters op de borstweringen. Tweede bouwlaag gemarkeerd door gekoppelde vensters en gevelbreed balkon met uitgewerkte houten balkonplaat en ijzeren leuning; gekorniste waterlijst en gebogen fronton, aansluitend bij de puilijst. Rondboogdeur onder waterlijst met voluutsluitsteen en fraai rechthoekig bovenlicht met gekleurd glas in lood; houten deur met neorenaissancemotieven.

Top geflankeerd door obelisken op pijlers met leeuwenfiguren; bekronend topstuk met lier; centrale gevelsteen met jaartal 1892.

Auteurs: Kennes, Hilde