Klooster der predikheren

Beschrijving

Eertijds klooster der predikheren. Laatstgenoemden vestigden zich te Lier in 1612, in de Kluizestraat (huidig nummer 39). Op 6 oktober 1614 namen zij drie huizen aan de Lisperstraat in gebruik, "Het Hooghuys", "De gouden Bloem" en het "Gulden Kruis", in hetzelfde jaar werd een noodkapel ingericht. Geleidelijke uitbreiding onder meer in 1618 door aankoop van een eigendom in het "Hof van Ranst". In de jaren 1626-1629 bouw van een definitieve kapel voor de leerlingen van de Latijnse school, laatstgenoemde opgericht in 1612-1619; Kluizekerk bleef in gebruik als kloosterkerk. De 1705 gedateerde gravure van J. Harrewijn (1715), toont het kloostercomplex met vooraan vleugels evenwijdig aan straat, centrale barokkapel (loodrecht op straat) en rechts aansluitend kloosterpand met bijkomende binnenplaats achteraan; voorts langgerekte binnenplaats en aaneengesloten vleugels straat (links), achterin een losstaand gebouw (loodrecht op straat) met polygonaal torentje en uitgestrekte tuinen en landerijen. Klooster met kerk, kostschool en brouwerij gesloten op 5 december 1796 en als nationaal goed verkocht op 4 november 1797, gevolgd door een gedeeltelijke afbraak en verbouwing tot woningen.

Nummers 69-71. Vernieuwde gevel uit de jaren 1960 bovenop hoge zandstenen plint met sporen van hooggeplaatste ontlastingsbogen. Bewaarde structuur en dakgebint (zie dakhelling).

Nummer 73. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, kunstleien), uit de tweede helft van de 19de eeuw; arduinen plint met betraliede rechthoekige keldervensters. Begane grond met imitatiebanden en rechthoekige vensters op doorgetrokken arduinen lekdrempels. Gelijkaardige bovenvensters in geriemde omlijsting met oren, neuten en cartouchevormige sluitsteen. Rechthoekige deur met arduinen rechtstanden en lateiconsooltjes. Houten kroonlijst op tandlijst en consoles met dropmotief.

Uiterst rechts geplafonneerde doorgang zogenaamd "Predikherenpoort": in de achtergevel dakkapel met aangepaste puntgevel en twee kloosterkozijnen. Achteraan aansluitend bij nummers 75-77: gecementeerd aanbouwsel onder zadeldak (nok loodrecht op straat, kunstleien) als resterend gedeelte van de aangepaste en ingekorte kapel; hoog gedicht barokvenster in de zuidgevel. Ten westen behouden fragment van een bak- en zandstenen muur op hoge sokkel met gedichte rondboogvormige muuropening. Voorts T-vormig gekasseid pleintje omgeven door recent aangepaste arbeiderswoningen uit de eerste helft van de 19de eeuw van twee bouwlagen onder zadeldak; nummer 3 met ingang in de topgevel van een hoog haaks gebouw met muurankers, steigergaten en steile dakhelling wijzend op de oude kern, mogelijk teruggaand op het gelijkaardige achterin gelegen gebouw van de gravure.

Nummers 79-81. Verankerd breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak op houten consoles (mechanische pannen), volgens A. Lens in kern opklimmend tot eind 16de eeuw, doch met volledig nieuwe gevelordonnantie. Bakstenen lijstgevel op zandstenen sokkel; zandstenen speklagen. Nieuwe ingekaste kruiskozijnen en rechthoekige deuren met lateiconsooltjes. Bekronende gevelplaat links met opschrift: "Praedicatorum palestra litteraria D. Thomae Sacra, pubis incus animi figulina musarum pergula Caepte A MDCXII benigno cicium favore redintegrata/ A MDCXIX Nobili viro scout Florentio van Mechelen Cos. amplissimo Judoco Robyns consolaribus bene meritis Richaldo van Graesen -Eduardo van Mechelen -Guillelmo Courtois -Gerardo van Antwerpen -Adamo Rademakers -Rumoldo van den Eynde Ab aerario Guillelmo de Wilde -Johanne Palma A secretis Gualto de Haze I.V.L. Jacobo van Postel" (stichting kostschool in 1612, voltooid in 1619).

Nummers 83-85. Breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen sokkel met getoogde en betraliede keldergaten. Licht verhoogde begane grond met imitatiebanden, uitwaaierend boven de rechthoekige muuropeningen. Bovenvensters in geriemde omlijsting, respectievelijk met balusters en casementversiering op de borstweringen. Links deurrisaliet: rechthoekige deur in eenvoudige arduinen omlijsting; bewaard houtwerk met onder meer leeuwenkoppen; hogerop deurvensters met balkon op voluutconsoles, vereenvoudigd naar boven toe. Hoofdgestel bestaande uit geprofileerde architraaf, fries met casementen en houten kroonlijst op tandlijst, modillons en gekoppelde uitgewerkte consoles.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 303-306.
  • MAST E., Geschiedkundig Liers dagbericht, Lier, 1888, p.186.