Zuidlaan

Beschrijving

Dorpsstraat leidend van de Zwalmbeek over de spoorweg naar de zuidelijke gemeentegrens met Roborst en verder naar Horebeke. Gedeeltelijk aangelegd en rechtgetrokken in 1836-49 en 1869. De oude parochiekerk stond aanvankelijk aan de oostzijde van de straat aan de Zwalm; verplaatst in 1875 meer zuidwaarts en aan de westzijde van de straat. De oudste bebouwing in de buurt van de parochiekerk, onder meer met de voormalige gemeentehuizen, is vernieuwd, met hier en daar nog sporen van 19de-eeuwse kernen, bijvoorbeeld nummer 16, op hardstenen deuromlijsting gedateerd 1882, 17-19, 21-23. Ook de stationsbuurt bevat nog enkele laat-19de-eeuwse huizen.

Auteurs: Lanclus, Kathleen