Burgerhuis Clynen Eyndvogel

Beschrijving

Oorspronkelijk "Clynen Eyndvogel", eigendom van de paters predikheren, doch eind 18de eeuw aangeslagen en verkocht.

Enkelhuis in neorococostijl met ongelijke travee-indeling en drie bouwlagen, onder mansardedak (leien), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Combinatie van lijst- en tweeledige topgevel tussen vleugelstukken; natuurstenen parement, geblokt op de begane grond; steekboogvensters in nagenoeg vlakke omlijsting; lekdrempels op voluutconsoles. Bel-etage gemarkeerd door schouderboogvensters en gebogen erker met bekronende ijzeren balkonleuning, beide onder geprofileerde druiplijst. Uiterst rechts nisje met stenen beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind, waarschijnlijk van 1932. Getoogde bovenvensters. Licht deurrisaliet, uitlopend op rond dakvenster in uitgewerkte arduinen omlijsting met schelpsluitsteen; steekboogdeur in geprofileerde omlijsting. Smeedijzeren deur van de hand van L. Van Boeckel.

• CHARLE A. en CEULEMANS L., Volksdevotie te Lier, Lier, 1981, p. 67.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 303.