erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID: 1054   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1054

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en voorheen één bouwlaag, thans twee onder zadeldak. De oorspronkelijke benedenverdieping dateert van de eerste helft van de 19de eeuw, de dienstgebouwen van 1875 (sluitsteen van de inrijpoort), de verhoging van het woonhuis uit het begin van de 20ste eeuw.

Bakstenen gebouw met rechthoekige, beluikte vensters op de benedenverdieping, voorzien van hardstenen latei en lekdrempel; rechthoekige bovenvensters met gecementeerde afwerking. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting van hergebruikt materiaal.

Links, bakstenen poortgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van een bakstenen korfboogpoort met hardstenen posten, imposten en sluitsteen met thans onleesbare initialen en jaartal 1875.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1054 (Geraadpleegd op 25-02-2020)