Dorpsstraat

Beschrijving

Het straatbeeld wordt bepaald door lintbebouwing van verschillende huizentypes, zowel 19de-eeuwse herenhuizen met een door haag of hekwerk van de straat afgesloten voortuin, waarvan enkele zeer eenvoudige bakstenen huizen, bijvoorbeeld nummer 27 gedateerd van 1895, als een paar hoeven, arbeiderswoningen en enkele in een grote tuin gelegen bakstenen landhuizen uit begin 20ste eeuw. De moderne melkerij en kaasfabriek (nummer 3), opgericht in 1948, vormde tot voor enkele jaren de enige industriële bedrijvigheid in Horebeke. De parochiekerk is ingeplant aan de noordzijde met het zogenaamde Kerkplein als een lus eromheen, zie aldaar.

Auteurs: Lanclus, Kathleen