Korsele

Beschrijving

Romaans toponiem uit de Merovingische periode afgeleid van het Latijnse curticella (kleine hoeve). In het gehucht Corseele of Korsele, nu gevormd door Korsele, Koning Willemdreef en Abraham Hansstraat, bevindt zich de zogenaamde Geuzenhoek, waarschijnlijk de enige protestantse gemeenschap in Vlaanderen die zich onafgebroken handhaafde sinds de 16de eeuw. Samen met de protestantse kerken van Mater, Melden, Meilegem, Nukerke, Oudenaarde, Etikhove en Ronse vormde deze gemeenschap de zogenaamde 'Vlaamse Olijfberg', zogenaamd door Lodewijk van Nassau (1602-1665) omwille van de toestand van verdrukking en minoriteit waarin zij leefden. De eerste protestantse kerk, nu zogenaamd 'De Oude Kerk', Koning Willemdreef 2, dateert van 1795 en bleef in gebruik tot de bouw van de neogotische kerk in 1872, zogenaamd 'De Nieuwe Kerk'. In 1819 bouw van een schooltje met onderwijzerswoning, en in 1824 aanleg van een kerkhof. Later kwam er ook een pastorie, Korsele 40. De protestantse school en onderwijzerswoning, geboortehuis van de schrijver Abraham Hans (1882-1939), is thans museum. Deze protestantse wijk vertoonde tot voor kort een gaaf dorpsbeeld met typische kleine bakstenen huisjes onder pannendaken uit eind 19de en begin 20ste eeuw in omhaagde tuinen en oudere hoeven en boerenhuizen, nu doorgaans aangepast bijvoorbeeld nummer 35 met schuur gedateerd 1912.

• DE JONGE J.A., De geuzenhoek te Horebeke, van geslacht tot geslacht, Horebeke, 1993.
  • DHANENS E., Kanton Sint-Maria-Horebeke, Tekst, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, VII, Gent, 1971, p. 348-351.
  • DHANENS E., Kanton Sint-Maria-Horebeke, Illustratie, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, VIII, Gent, 1971, afb. 584-591.

Auteurs: Lanclus, Kathleen