Muiterij

Beschrijving

Kern van het Bovenkwartier met eigen kerk sinds 1868 aan de plaats, het bredere deel van de straat tussen Kroonstraat en Maandagstraat. Daarnaast wordt het centrumkarakter van Everbeek-Boven sinds de tweede helft van de 19de eeuw er bevestigd door de aanwezigheid van een gemeenteschool en rijhuizenbouw met bovenverdieping.

Rechthoekig ommuurd kerkhof diep achter de kerk gelegen voornamelijk omringd door weiland en bereikbaar via een voetweg rechts naast de kerk; ongeveer gelijktijdig met de nieuwe parochiekerk opgericht evenals de calvariekapel in de as van de ingang van het kerkhof, met rest van ijzeren toegangshek. Rechthoekige bakstenen kapel onder zadeldak (kunstleien). Voorpuntgevel met ruime rondboog op hardstenen imposten en ijzeren topkruis. Gepolychromeerde beelden: Christusbeeld aan houten kruis, Heilige Maria- en Heilige Johannesbeeld op geprofileerde wandsokkel.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena