Omgangstraat

Beschrijving

Lange straat in een bocht lopend omheen de vroegere akkergronden, zogenaamd naar de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw met in deze straat twee Onze-Lieve-Vrouwekapellen en verschillende muurnissen met de zeven vreugden en zeven smarten van Maria of mysteries van de Rozenkrans. In 1894, ommegang een eerste maal vernieuwd met houten kapelletjes door de lokale schrijnwerker Ed. Van den Driessche, in 1921 vervangen door de huidige plaatsteren neogotische nissen, vermoedelijk naar ontwerp van beeldhouwer Aloïs De Beule.

Nissen ingewerkt in de gevels van nummer 1, in de voorgevel van de Onze-Lieve-Vrouwekapel op de spliting met de Liststraat, bij nummer 112, nummer 123, in de gevel van de kapel bij nummer 142 en bij nummer 168. De ommegang verloopt verder langs de Heirweg, Alfred Amelotstraat en Dorpsstraat.

• Zingem, Pastorie, Liber Memorialis.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen