Huiseplein

Beschrijving

Dorpscentrum met recent heraangelegd en hergekasseid rechthoekig plein met centraal ingeplante parochiekerk in behouden ovaal laag ommuurd kerkhof. Straattracé aan zuid- en oostzijde slechts afgelijnd in 1897 en kerkhof afgesloten door eenzelfde, aanvankelijk hogere muur.

Op noordoostelijke hoek, vrijheidsboom (Eik) geplant in 1919 met aan de voet ervan, pijlerkapelletje met statie van de ommegang, "De kroning van Maria".

Oostzijde ingenomen door het te midden van groen ingeplant voormalige gemeentehuis, thans bibliotheek, gebouwd in 1967-68 naar ontwerp van architect V. Coolens op de plaats van het vroegere café-gemeentehuis. Aansluitend in de zuidoostelijke hoek, alleenstaande pastorie met achterliggende beboomde tuin. Opmerkelijke gebogen Zuidwand van het plein parallel aan de kerkhofmuur.

Noord- en westzijde gekarakteriseerd door rijbebouwing met nog enkele oudere lage dorpshuizen en verschilllende rijwoningen en vroegere winkels uit begin 20ste eeuw met kenmerkende bruine bakstenen parementen verlevendigd met witte, gele of groene decoratieve lijsten of bogen en ritmerende lisenen (onder meer nummers 1, 5, 9, 12).

• Huise, Pastorie, Register van Beraedslaging van de Kerkfabriekraad (1850-1944).
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 914-915.