Kerkplein

Beschrijving

Thans rechthoekig plein in het dorpscentrum met georiënteerde Sint-Bavokerk, tot de Eerste Wereldoorlog in ommuurd rechthoekig kerkhof, sinds 1927 omgeven door een parkje naar ontwerp van architect De Wilde en oorlogsmonument op noordwesthoek, voorheen tegen de kerkmuur. Door sloping van het godshuis ten oosten van de kerk circa 1970 ontstond een braakliggend terrein, gebruikt als markt- en kermisplaats.

Noordzijde ingenomen door in de jaren 1980 vernieuwde gemeenteschool zogenaamd "De Bosrank".

Westzijde afgelijnd in 1842 op grond van het kerkhof en pas bebouwd begin 20ste eeuw onder meer nummers 12-14-16 met voorheen café, gemeentehuis en zaal, gebouwd circa 1914 door burgemeester Alfred Amelot in een sobere baksteenarchitectuur verrijkt met gepleisterde banden en omlijstingen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen