Brugstraat

Beschrijving

Oude dorpsstraat met in de 18de eeuw voornamelijk haaks op de straat ingeplante huizen en herbergen. Enkel nummer 6, voorheen café zogenaamd "In de Prins Kardinaal" behield zijn oude verankerde, thans gecementeerde voortuitgevel. Nummers 25-27, een voormalig herenhuis, later weeshuis, pensionaat en school, in kern van 1762 (zie jaarsteentjes op de voorgevel en tot de recente sloping met behouden 18de-eeuwse salons met verfijnd rococostucwerk) werd in 1841 bezit van pastoor P.J Senesal die er een meisjesweeshuis in onderbrengt met toevoeging van twee dwarsvleugels aan de straatzijde. Na zijn dood in 1867 in het bezit van de zusters Penitenten van Opbrakel met toevoeging van een meisjespensionaat en aanpassing van de gebouwen. In het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw herhaaldelijk uitgebreid met schoolvleugels in achterbouw. Laatste nog behouden vleugel zogenaamd "Sancta Familia" volgens opschrift in portaal van 1951 naar ontwerp van architect F. Van Severen. Thans vrije gesubsidieerde scholen met gedeeltelijke nieuwbouw en parking in plaats van gesloopte straatvleugel.

Huidig voornamelijk 19e-eeuws straatbeeld met gepleisterde of beraapte parementen met verschillende houten winkelpuien en café's. Nummer 28, een 19de-eeuws burgerhuis met voortuintje kreeg een nieuw geel bakstenen parement.

Van de voormalige brouwerij De Winne (nummer 36) resten in achterbouw de bedrijfsgebouwen, mouttoren en ronde, deels ingekorte schoorsteen.

IJzeren waterpomp (arm verdwenen) met arduinen bekken op de hoek met Ommegangstraat.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen