Hoeve Het Foort

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Foort

Beschrijving

Omhaagd en omgracht geheel, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. In de 18de eeuw geschonken door ridder Claudius Roelants en echtgenote Theresia Lucretia Schenaerts aan de abdij van Nazareth. Toegankelijk via een gekasseide toegangsweg: bewaard woonstalhuis ten noorden, schuur ten noordoosten; ten zuiden en haaks op woonstalhuis, recente L-vormige constructie in landelijke villastijl. Witgekalkt woonstalhuis op gepikte plint, onder zadeldak (Vlaamse pannen) met klimmend dakvenster. Grotendeels aangepaste muuropeningen. Bewaard opkamervenster (noordwestelijke hoek), keldergat en moos.

Bakstenen langsschuur van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen); bouwaanvraag voor een afgebrande schuur van 1917; gevels geritmeerd door lisenen.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1917, eerste halfjaar.
  • CEULEMANS L., COENEN L. e.a., 750 jaar abdij van Nazareth, Tentoonstellingskatalogus Liers Genootschap voor Geschiedenis, Lier, 1986, p. 57.