Wannegem-Ledestraat

Beschrijving

Deels gekasseide verbindingsstraat tussen de dorpskommen van Wannegem en Lede met verspreide bebouwing in de omgeving van de dorpskernen. Vroegere Kasteelstraat doorheen het kasteeldomein van Wannegem-Lede met gebouwencomplex en park ten noorden op de helling en neerhof met vijvers ten Zuiden ervan in de vallei van de Kasteelbeek.

Voorbij het kasteeldomein, zogenaamd "Kapel van de Heilige Familie" opgericht in 1892 op de plaats van een vroegere Onze-Lieve-Vrouwekapel. Bakstenen gebouw onder zadeldak (kunstleien, nok loodrecht op de straat) met voorpuntgevel en kruisbekroning. Getoogde deur in verdiepte rechthoekige nis; sierankers op de hoekpilasters. Ruitvormig tegeltje in top.

• LAMIROY M.-BONTE M., Wannegem-Lede, Dorp van stilte, Oudenaarde, 1984, p. 50.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen