Beekstraat

Beschrijving

Lange landelijke straat die samen met de Moerdijkbeek de grens vormt tussen Koekelare en Moere. Tracé als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De grens tussen beide gemeentes is blijkens de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) opgeschoven. Op Ferrariskaart aanduiding van molen ter hoogte van de Molenkotstraat, op Atlas niet meer aangeduid. Kasteelpark van Moere (zie nummer 4), voorts landelijke bebouwing kleine arbeidershuisje en verbouwde voormalige stokerij (eind 19de eeuw, stopgezet na de Eerste Wereldoorlog, nummer 1 hoek Mosselstraat).

Auteurs: Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

In een weide op de hoek van Beekstraat 4 en het wandelpad ten oosten van het kasteel ligt een betonnen omkadering. Naar verluidt zou het gaan om een betonnen omkadering van een Duits graf. In de omgeving waren er tijdens de Eerste Wereldoorlog kampementen opgetrokken. Hier zou zich eveneens een Duitse begraafplaats bevonden hebben.

• DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.