Villa Nieuwendijk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Nieuwendijk

Beschrijving

Achterin gelegen neotraditioneel breedhuis van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, kunstleien), waarvoor afwijkende bouwaanvraag van 1920 (zie ook gevelsteen halsgevel), naar ontwerp van L. Wellens.

Bakstenen lijstgevel met gebruik van natuursteen voor banden, sokkel en omlijstingen. Rechthoekige muuropeningen. Puntvormige dakvensters. Rechts risaliet van vijf traveeën met centrale halsgevel tussen voluutvormige vleugelstukken.

Volgens bouwaanvraag achteraan met aangebouwde stal (links) en aanhorigheid (rechts). Schuur ten zuidoosten: versteende vakwerkbouw onder afgeknot zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Bewaarde houten stijlen en regels; rechthoekige poorten onder houten latei.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1920, mei - augustus.