erfgoedobject

Belgische militaire begraafplaats

bouwkundig element
ID
10568
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10568

Juridische gevolgen

Beschrijving

Militaire begraafplaats voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen. Ontstaan uit een voorlopige begraafplaats voor soldaten, aangelegd in 1915, naar ontwerp van E. Careels. Bouwaanvraag voor afsluitingsmuur van 1924.

Graven halfcirkelvormig opgesteld rondom een houten kruis te midden van een grasperk. Achteraan: met wingerd begroeide pseudo-arcade en gedenkteken van de hand van Georg Kolbe (1877-1947): neoclassicistische aedicula met rechthoekige nis waarin hoogreliëf van moederfiguur met dode zoon, in 1916 gebeeldhouwd voor het Duits-Belgisch soldatenkerkhof te Eppegem, in 1939 overgebracht naar Lier (zie gedenkplaat rechts van het monument). Aan straatzijde: balusterafsluiting tussen pijlers met siervazen, uitgewerkt in bak- en natuursteen; centraal ijzeren hek.

  • Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1924, januari-april.
  • LENS A., Lier voorheen en nu, Antwerpen - Roeselare, 1986, p. 60.

Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Belgische militaire begraafplaats [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10568 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.