Zwaanhoek

Beschrijving

Noorddijk van het kanaal Plassendale-Nieuwpoort (aangelegd in 1638-1641), ten oosten van de Zandvoordsestraat tot aan Plassendale, oostgrens van de Oude Zandvoorde- en Oudenburgse Polder, ook soms Zwaanhoekpolder genoemd. In 1664 wordt de polder definitief drooggelegd door aanleg van de V-vormige Gemene Dijk (in Oudenburg Groenedijk). Vanaf dan wordt dit gebied uitgebaat door hoeves, met een concentratie langs de grenzen van de polder, onder meer deze dijk langs het kanaal. Basisbebouwing bestaat uit verspreide polderhoeves die teruggaan tot 18de eeuw, en kleine witgekalkte hoeves, gebouwd vlak tegen de dijk aan, zoals de nummers 6, 10, 20. Bij de Zandvoordebrug enkele huizen die aansluiten bij de bebouwing van de dorpskern, zoals nummer 2, dubbelhuis van de jaren 1950. Het stukje van Zwaanhoek voorbij het sluizencomplex over het kanaal Plassendale-Nieuwpoort, behoort morfologisch tot het gehuchtje dat zich rond de sluizen sinds 16de eeuw ontwikkelde: nummers 45-49, 19de-eeuwse huisjes, vroeger van de bruggendraaiers. Op een weiland in de buurt van nummer 16: betonnen bunker van de Eerste Wereldoorlog, gedeeltelijk met aarde overdekt.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda