erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 1058   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1058

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Gesloten hoeve met kern uit de 17de of 18de eeuw, thans leegstaand en niet toegankelijk. Bakstenen gebouwen met verwerking van mergelsteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf.

De straatvleugel omvat de inrijpoort, rechts ervan, het woonhuis (nok staat loodrecht op de straat), links, de stallen en achteraan het erf, de dwarsschuur. De hoeve kreeg zijn gesloten vorm, zoals aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1846) in 1833 (sluitsteen inrijpoort).

Smeedijzeren muurankers met krullen. Mergelstenen banden en muurpanden. Van de oude kern resten twee rechthoekige vensters in de rechtervleugel, getralied en in een houten omlijsting. De inrijpoort is een bakstenen korfboogpoort met kalkstenen schamppalen, hardstenen posten en imposten, en sluitsteen met opschrift PG/ [?]/ 1833.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1058 (Geraadpleegd op 05-08-2020)