Hoogstraat

Beschrijving

Gedeelte van de noordhoofdstraat ten westen van de kerk. Op het "Plan der Stede en Graefschap van Ghistel, getrokken uit den ommelooper gemaekt in 1678" reeds aangeduid als "De hoog straet" met een aaneengesloten bebouwing. Rechte straat met aaneengesloten bebouwing van burger- en handelshuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), ook voormalig gemeentehuis (zie nummer 1). Aantal panden met 19de-eeuwse kern, doch verbouwd parement, onder meer nummer 5 met bewaarde rondboogvensters waarin waaiervormige bovenlichten. Toenemende appartementsbouw tot drie bouwlagen onder zadeldak.

Hallestraat nummer 1/ Hoogstraat: handelspand uit de jaren 1930-1940 met inscriptie "Hier stond de Halle".

• VRIENDEN VAN HET SINT-GODELIEVEMUSEUM, Et in Flandris de ecclesia Gestella, En in Vlaanderen over de kerk van Gistel, Gistel, 1994, p. 157.

Auteurs: Vanneste, Pol