Provincieweg

Beschrijving

Destijds Statiestraat, zie oude prentbriefkaarten (eind 19de eeuw, begin 20ste eeuw). Vormt één lange licht gebogen straat, dit samen met de Moerdijkstraat waarlangs zich het voormalige station van Moere bevindt (spoorlijn Ieper-Oostende, 1867-1967). Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

Typische langgerekte dorpsstraat, deels met vrijstaande en deels met aaneengesloten bebouwing van (boeren)arbeiders- en burgerhuizen. Voornamelijk tussen de Torhoutsesteenweg en het eigenlijke dorp verspreide hoevebouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw (nummer 179 met jaaraanduiding "1876" in de stalling, nummer 64 met jaaraanduiding "1885" in het boerenhuis). Tussen het dorp en de grens met Zande in kern 18de-eeuwse hoeves (nummer 164 boerenhuis met jaarankers "1779", nummers 170, 201).

Twee rijtjes (arbeiders)huizen uit de tweede helft van de 18de eeuw - dicht bij de kerk.

Eind 19de eeuw, begin 20ste eeuw: breedhuizen van één à anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken, onder meer met gecementeerde gevelparementen en rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken (nummer 108). Jaren 1920-1930: (kleine) burgerhuizen van twee bouwlagen met lichte art-deco- of nieuw-zakelijke-inslag, onder meer met oplopende erkers.

Auteurs: Vanneste, Pol