Stationsstraat

Beschrijving

Gedeelte van de zuidhoofdstraat ten westen van de kerk, van de markt tot de Nieuwpoortsesteenweg. Het huidige tracé is reeds aangeduid op het plan van Gistel door J. Van Deventer (circa 1569-1572/ 1573). Op het "Plan der Stede en Graefschap van Ghistel, getrokken uit den ommelooper gemaekt in 1678" aangeduid als "De bachten-hallenstraet" met vooral aan de zuidzijde een aaneengesloten bebouwing. Heden, aaneengesloten bebouwing in kern voornamelijk teruggaand op de tweede helft van de 19de eeuw. Breedhuizen van twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Manifeste aanwezigheid van hoger opgetrokken appartementsbouw uit de jaren 1990-2000.

• VRIENDEN VAN HET SINT-GODELIEVEMUSEUM, Et in Flandris de eclessia Gestella, En in Vlaanderen over de kerk van Gistel, Gistel, 1994, p. 157, p. 210.

Auteurs: Vanneste, Pol