Oude Gistelseweg

Beschrijving

Historische landweg tussen de Noordstraat en de Westkerksestraat. Het bochtige stukje aan het oosteinde is een stukje van de vroegere verbindingsweg tussen Oudenburg en Westkerke, die circa 1845 door de rechte Westkerksestraat wordt vervangen. Verspreide agrarische bebouwing, sommige teruggaand op 18de-eeuwse kern, bijvoorbeeld nummer 29, dat in hele gave toestand is bewaard, de meeste sterk aangepast en van latere datum, bijvoorbeeld nummer 21, niet meer in bedrijf en verbouwd tot woning. Ten noorden van de straat, op nummer 31-33, " 't Reigersnest", een buitengoed met bijhorende hoeve op nummer 29, te bereiken via een lange dreef, die op Ferraris (1770-1778) aangeduid staat als een gehucht, de "Redinnetstraete".

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda