Refugiehuis Sint-Bernardus

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Abtsherberg van Sint-Bernards
Provincie Antwerpen
Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Mosdijk
Locatie Mosdijk 17, 18, Lier (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Abtsherberg van Sint-Bernards

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Refugiehuis Sint-Bernardus: huistoren
gelegen te Mosdijk 17 (Lier)

Deze bescherming is geldig sinds 19-08-1980.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Mosdijk

Deze bescherming is geldig sinds 08-03-1993.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eertijds behorend tot de vrij uitgestrekte "Abtsherberg van Sint-Bernards", gelegen tussen de Kleine Nete, de Predikherenlaan (tot nummer 69), Groenstraat (tot nummer 30) en de Vredebergvliet. Het refugium was eigendom van de cisterciënserabdij van Hemiksem. De hoofdingang bevond zich in de Abtsherbergstraat bij het begin van de Groenstraat. In 1636 grotendeels overgemaakt aan bisdom Antwerpen. Openbaar verkocht in 1799.

Breedhuizen in kern opklimmend tot de 16de, 17de eeuw, doch met latere aanpassingen. Lijstgevels van respectievelijk vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen).

Nummer 17 ontpleisterde bak- en natuursteen, nummer 18 bepleisterd en witgeschilderd. Getoogde vensters op arduinen lekdrempels, op de begane grond van nummer 17 bewaarde zandstenen dagkanten (kwarthol geprofileerd) en negblokken; bovenvensters in recente natuurstenen omlijsting. Rechthoekige houten vleugeldeur in arduinen omlijsting met zware waterlijst op bladwerkconsoles, geschraagd door verdiepte rechtstanden (derde kwart 19de eeuw). Rechthoekig bovenlicht met ijzerwerk met onder meer voorstelling van vogels. Vernieuwde steigergaten en sierankers in nummer 17. Aflijnende houten kroonlijst (in nummer 17 op klossen).

Nummer 18 met bepleisterde en beschilderde rechter zijpuntgevel, gemarkeerd door steekboogvormige muuropeningen en rondboogvenster in top.

Tegen de achtergevel: bewaarde octogonale huistoren van baksteen met zandstenen hoekblokken, uit eind 16de eeuw, met latere bekroning (19de eeuw).

  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 73-74, 118-119.

Bron: Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 1990

Relaties

maakt deel uit van Mosdijk

Mosdijk (Lier)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.