Weststraat

Beschrijving

Rechte straat van het kruispunt aan de "Zuidpoort" tot de Zandvoordsestraat. Vormt de westelijke begrenzing van de historische kern van Oudenburg. Behoort tot het bewaarde middeleeuwse stratenpatroon, dat op de Romeinse basisstructuur is georiënteerd.

Sinds de middeleeuwen tot midden negentiende eeuw losse gebouwen verspreid over de straat. In de tweede helft van de 19de eeuw wordt de bebouwing aaneengesloten, met inplanting van enkele belangrijke gebouwen: stenen bergmolen in 1858 (nummer 5), gemeentelijke meisjesschool in 1880-1881 (nummer 33), villa van baron L. Laroye naar ontwerp van Charles Pil in 1895 en brouwerij op de oosthoek met de Sint-Pietersstraat. In de eerste helft van de 20ste eeuw gaat dit verder, met bouw van een burgerhuis eveneens van Charles Pil (nummer 2) op de hoek met de Hoogstraat en de bouw van een postgebouw links van de meisjesschool (nummer 31). Verder bestaat de bebouwing uit eenvoudige rijhuizen van tweede helft 19de-eerste helft 20ste eeuw, al dan niet met vernieuwd parement.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda