Vaartdijk-Zuid (Ettelgem)

Beschrijving

Dijk ten zuiden van het kanaal Gent-Brugge-Oostende, gegraven van 1618-1623. Het stuk van Brugge tot Plassendale is een verbreding en verdieping van de Ieperleet en wordt in 1618 afgewerkt. Met de uitgedolven specie werden hoge dijken opgeworpen op beide oevers, zodat het waterpeil van het kanaal verhoogd wordt tot boven het niveau van de omliggende landerijen. Opvallend is dat het kanaal nergens op het grondgebied van Oudenburg of Ettelgem kan overgestoken worden, wat het gebied ten noorden ervan afsluit van de rest van de gemeente. Vroeger was er in Ettelgem wel een veerdienst aan Paddegat, als verbinding tussen de Paddegatstraat en de Klemskerkestraat. Die veerdienst werd de "parochieschuit" genoemd, omdat de bewoners van de Noordhoek kosteloos konden gebruik maken van de pont om de eucharistie in het dorp bij te wonen. Enkele lagerliggende, kleine witgekalkte hoeves liggen dicht langs de dijk, sommige met hele oude kern.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda