erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 1059   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1059

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Gesloten hoeve, aanleunend bij nummer 109-111, en in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd ter vervanging van de oudere gebouwen, waarvan de plattegrond is aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1846).

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Poortgebouw aan straatzijde, links geflankeerd door het woonhuis (nok loodrecht op de straat), rechts door de stallen; dwarsschuur met wagenhuis achteraan het erf.

Korfboogvormige inrijpoort met hardstenen imposten en sluitsteen met opschrift G.T./ G.N./ 1923; het is niet duidelijk waar deze datering op slaat. Getoogde vensters en deuren. Het woonhuis heeft een recente zijgevel aan straatzijde. Bakstenen korf- en rondboogpoort voor schuur en wagenhuis. Mestvaalt in de hoek tussen poortgebouw en stalveugel.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1059 (Geraadpleegd op 05-08-2020)