K. Deswertlaan (Blankenberge)

Beschrijving

Rechte straat tussen de De Smet de Naeyerlaan en de Scharebrugstraat, waar de straat uitgeeft op de begraafplaats. De straat wordt gekruist door de Zuidlaan-Vredelaan, wat de voormalige grens aangeeft met Uitkerke. Aanvankelijk "Kerkhofstraat" genoemd, omdat dit de rechtstreekse weg is tussen het centrum van Blankenberge en de begraafplaats die begin 20ste eeuw wordt aangelegd op Uitkerks grondgebied. Later wordt eerst het stuk op Blankenbergs grondgebied voorzien van de huidige naam, naar de voormalige Blankenbergse burgemeester Karel Deswert (1847-1907); daarna krijgt ook het zuidelijke stuk dezelfde naam. Het Uitkerkse stuk van de straat wordt gekenmerkt door interbellum-eenheidsbebouwing van de bouwmaatschappij "Het Lindenhof" (zie Uitkerke). Het gedeelte van de straat op Blankenbergs grondgebied heeft een prestigieuze uitstraling door zijn gedeeltelijk losstaande, grote burgerhuizen voornamelijk uit het interbellum, voorbeeld nummer 86, rode bakstenen villa "Rozenhof". De rijwoningen hebben lijstgevels van meestal twee traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain. Een belangrijk deel van de lijstgevels is bekleed met geglazuurde tegels, voorbeeld: nummer 8, vermoedelijk eerder gecementeerd, bewaarde ijzeren borstweringen; nummer 16, met bewaard schrijnwerk en balkons; nummers 19-23, samenstel van drie burgerwoningen met houten omlijsting van de (verbouwde) bel-etage en souterrain; nummer 29 met bewaarde balkonleuningen en bloemenfries bovenaan; nummer 47, met een combinatie van historiserende cementering en tegelbekleding. Een andere groep huizen heeft een gecementeerd parement in de neoclassicistische traditie, voorbeeld: nummers 10, 12 en 14, oorspronkelijk volledig onbeschilderd; nummers 18-20, samenstel van twee smalle burgerhuizen met bel-etage; nummer 25, met verzorgde cementering voorzien van hoekpilasters, bewaard houtwerk met gedeelde bovenlichten en houten kroonlijst; nummer 36, eveneens met gedetailleerde cementering, poortdoorgang; nummer 38, groot, sterk verbouwd burgerhuis met poortdoorgang en links een opslagruimte met blinde, gecementeerde gevel met neoclassicistische ornamentiek, respectievelijk gebouwd in 1912 en 1920 naar ontwerp van architect J. Heyneman (Uitkerke) voor de firma Van Reck; nummers 53-57, sterk verbouwde, ooit statige lijstgevels, nummers 55-57 met balustrade als gevelbekroning en pilasters. Nummer 43, met opschrift "Ik Dien", gaaf bewaard art-decogetint geveltje met tweezijdige erker. Nummer 39, veel dieperliggende woning, bewaard houtwerk, later voorzien van gele tegelbekleding.

• Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 24/1912 en 40/1920.
  • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 50-52.