Kerkstraat (Blankenberge)

Beschrijving

Rechte straat van de Kerkstraattrap aan de Zeedijk tot aan de Sint-Amanduskerk van Uitkerke. De grens met Uitkerke loopt ten westen van de Kerkstraat ter hoogte van de Zuidlaan, ten oosten van de straat, ter hoogte van de Oude Steenweg. Historische weg, die van oudsher van de duinen recht naar de Sint-Antoniuskerk (ingewijd in 1358) op het vroegere grondgebied van Uitkerke loopt. Wordt onder meer afgebeeld op de kaart van Sanderus (circa 1641). Het gedeelte ten zuiden van de kerk heet voor de fusie in 1971 de Blankenbergse Steenweg, en wordt aangelegd in 1723 onder Oostenrijks bewind, waarbij het oostelijke gedeelte van het kerkhof bij de Sint-Antoniuskerk verdwijnt.

In 1394 wordt aan het noordeinde van de weg, in de duinen, een vuurtoren opgericht. In 1451-1452 wordt een nieuw Schepenhuis gebouwd op de hoek van de Kerkstraat en de Langestraat, aan de oostzijde van het oude in de Langestraat (toen Peperstraat), dat wordt gesloopt. Het oude stadhuis bevindt zich nog steeds op die plaats, zij het in ondertussen verschillende keren herbouwde of veranderde toestand (zie nummer 41). Wordt als hoofdweg van het dorp in 1455-1456 geplaveid. In 1517, bouw van een hospitaal op de plaats waar later de pastorij gevestigd is. In 1788 komt de kerk door een grenswijziging op het grondgebied van Blankenberge te liggen. In de 19de eeuw wordt de Kerkstraat de belangrijkste straat waarlangs het toerisme zich ontwikkelt, met de inplanting van talrijke hotels, winkels en herbergen, onder meer de bouw in 1838 van het "Hotel du Lion d'Or". Tussen dit hotel en het oude stadhuis bevond zich de hofstede Lievens, die in 1896 wordt onteigend op aandringen van de toeristen. In 1887 wordt de rijkswachtkazerne "Gendarmerie Nationale" gebouwd net ten zuiden van de kerk (zie nummer 153).

Na de Tweede Wereldoorlog speelt het gemeentebestuur in op het toenemend toerisme door de heraanleg van de invalswegen, onder meer in 1976 wordt het zuidelijke gedeelte van de Kerkstraat sterk verbreed en heraangelegd. Tengevolge van de oververzadiging van auto's wordt in 1987 het centrum autovrij gemaakt tijdens het seizoen, waaronder ook de Kerkstraat ten noorden van de De Smet de Naeyerlaan, die nu nog steeds de belangrijkste handelsstraat van de kuststad is. De basisbebouwing in de straat bestaat uit hoge en brede handelspanden met neoclassicistische lijstgevels; vaak voormalige hotels of restaurants uit de tweede helft van de 19de eeuw of begin 20ste eeuw, waarvan de gelijkvloerse verdiepingen nu zijn verbouwd. Voorbeelden zijn nummers 29, 38, 39, 52/ Molenstraat, 62 (met gaaf bewaarde verdiepingen), 71, 74-76, 99 en 100. Nummers 117 en 119 zijn lijstgevels van hetzelfde type, die evenwel later werden bekleed met geglazuurde tegels, nummer 17 met fries van tegels met florale motieven.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 90-93.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise