Koninginlaan

Beschrijving

Straat vanaf het Koning Leopold III-plein/ Stationsstraat tot de Astridlaan. Kruist de Marie-José- en de Prinsenlaan. Tracé in stippellijnen aangeduid op het verkavelingsplan van 1889 rond de nieuwe Sint-Rochuskerk, niet onmiddellijk gerealiseerd want als dusdanig nog niet aangeduid op de in 1911 herziene kaart van het Militair Cartografisch Instituut. Aaneengesloten bebouwing van burgerhuizen uit de jaren 1920 (zonder voorlanden), na het kruispunt met de Hanneusestraat voornamelijk uit de jaren 1930 (met voorlanden). Nummer 5: diephuis met klokgevel uit de jaren 1920, parement van geglazuurde tegeltjes. Art-decogetinte burgerhuizen, deels met parementen van sierbaksteen: nummer 6 zogenaamd "Kolongo", nummer 12, nummer 14 zogenaamd "Paul", nummer 17 zogenaamd "Promethee", nummer 29 zogenaamd "Leopold" en nummer 31. Met inslag van de nieuwe-zakelijkheidstijl met parementen van sierbaksteen en/ of geglazuurde tegeltjes, en driezijdige of afgeronde erkers: nummer 36, nummers 39-41/ Hanneusestraat, nummer 44, nummers 47-49-51 (nummer 49 met rondboogportaal met glas in lood), nummer 50 zogenaamd "l' Escale", nummer 52, nummer 54.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 97.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise