Wenduinse Steenweg

Beschrijving

Smalle weg die vanaf het Bevrijdingsplein ten westen langs de havengeul loopt, om op Wenduins grondgebied aan te sluiten op de Koninklijke Baan. Is een gedeelte van de vroegere "Steenweg op Wenduine" die bij de aanleg van de vissershaven en spuikom in 1860-1865 wordt onderbroken. In 1885 wordt de Steenweg op Wenduine rechtstreeks verbonden met de De Smet de Naeyerlaan via de "sasbrug" of sluisbrug tussen de havengeul en de spuikom. In 1979 wordt de spuikom omgevormd tot jachthaven. Daarbij verdwijnt de sasbrug en ook de verbinding van de steenweg over de havengeul heen. Vanaf dan wordt de steenweg vervangen door de grondig gemoderniseerde Koninklijke Baan (rijksweg 72), die om de spuikom heen wordt geleid en ter hoogte van de Bremwijk en het Bevrijdingsplein op het vroeger traject aansluit. De huidige Oude Wenduinse Steenweg rest hierdoor slechts de functie van wandelweg en toegangsweg naar enkele bedrijven die er gevestigd zijn.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise