Pierstraat

Beschrijving

Korte verbindingsstraat tussen de Koning Albert I-laan en de Stationsstraat/ Groenestraat. Huidige naamgeving in 1901 zie ligging "links van den grond door den staat aan de maatschappij van den Pier afgestaan". Op deze locatie zou oorspronkelijk een vluchtheuvel ten noorden van de Tweede Evendijk geweest zijn. Aaneengesloten bebouwing met arbeiders- en kleine burgerhuizen uit eind 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Breedhuizen meestal van twee bouwlagen, soms opgetrokken met derde. Nummers 5-12: samenstel van zeven gecementeerde diephuizen, oorspronkelijk alle afgewerkt met trapgevels. Nummer 12: klein burgerhuis uit de jaren 1920-1930 met geelbakstenen parement en afgeronde gevelbrede erker.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 137-139.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise