Ruiterstraat

Beschrijving

Gebogen straat in de historische dorpskom van Uitkerke, tussen de Blankenbergse Dijk en de Zwarte Leeuwstraat. Loopt ten westen langs het vroegere kerkhof van de Sint-Amanduskerk. Heet sinds oudsher "Kerkstraat", sinds de fusie met Blankenberge in 1971 gewijzigd naar Ruitersstraat, verwijzend naar de dichtbijgelegen historische hoeve-manège op de plaats van de huidige supermarkt (afgebroken in 1978). De bebouwing langs deze straat behoort in kern tot de oudste van Uitkerke. Zo wordt in 1651 de derde pastorie van Uitkerke in deze straat gebouwd door Walram Rombout (Lissewege), recht tegenover de kerkingang (afgebroken). Naast de pastorij wordt in 1868 de gemeenteschool gebouwd, nu omgevormd tot jeugdherberg "De Wullok" (nummer 9). De enige dorpswoning die haar karakter heeft bewaard is nummer 17, woning van twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat), muurankers, bewaard schrijnwerk (luiken en T-vensters).

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 155.
  • VERVACKE R. en PRIEM J., Uytkerke, toen., sine loco, 1992, p. 6, 68, 83.