Vissersstraat

Beschrijving

Rechte straat in het historische centrum van Blankenberge, tussen de Kerkstraat en de Weststraat, parallel met de Breydelstraat en de Nieuwstraat. De straatnaam verwijst naar de vissersbevolking die oorspronkelijk in dit gedeelte van de stad woonde. Op kaarten van voor de 19de eeuw krijgt de straat ook andere namen: onder meer op de "Caerte figurative van de Stadt ende Port Blanckenberghe" van 1696 "Nieuwe straete" of "Noordstraete" genoemd; op een kaart van 1788 wordt het gedeelte tussen de Bakkers- en de Kerkstraat "Schipperstraat", het andere gedeelte "Nieuwe straat" genoemd. In dit voormalige visserskwartier zijn nog straten die qua bebouwing verwijzen naar deze oorspronkelijke bewoning, zie Breydelstraat. In de Vissersstraat is dit evenwel volledig vervangen door burgerhuizen met lijstgevels van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw, afgewisseld met hogere gebouwen uit dezelfde tijd, vermoedelijk gebouwd als hotels of appartementen. Naast woonfunctie, ook veel winkels en cafés, waardoor gelijkvloerse verdiepingen verbouwd tot winkelpuien. Bebouwing deels vervangen door appartementsgebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Voornamelijk lijstgevels bekleed met geglazuurde tegels, bijvoorbeeld nummers 10, 13, 17, 18, 19 (met schaarornament in balkonconsole), 26, 31, 33 en 48 (deels bewaard houtwerk). Verder gecementeerde lijstgevels in de neoclassicistische traditie, bijvoorbeeld nummers 9, 21 en ? (nu "Het witte paard"). Enkele art-decogetinte lijstgevels, bijvoorbeeld nummer 11, met mooie gevelbekroning.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise