Landhuis De Groote Hofstadt

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Hof van Geertruyen / Timmersmans-Opsomerhuis
Provincie Antwerpen
Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Netelaan
Locatie Netelaan 2-6, Lier (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Landhuis De Groote Hofstadt

Deze bescherming is geldig sinds 19-08-1980.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis De Groote Hofstadt

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologielandhuizen
Stijlclassicisme
Datering17de eeuw, 18de eeuw

Beschrijving

Eertijds zogenaamd De Groote Hofstadt, gegroeid door uitbreiding op de aldaar gelegen beemden. In 1917 aangekocht door de stad en achtereenvolgens door verschillende schoolinrichtingen betrokken. Sedert 1968 ingericht als Timmermans-Opsomerhuis, waar werken van Lierse kunstenaars werden samengebracht.

Uitgebreid complex, in kern opklimmend tot de 17de en 18de eeuw, en bestaande uit verscheidene bakstenen gebouwen van twee bouwlagen, onder al dan niet afgesnuite en gecombineerde bedaking (Vlaamse pannen, leien en kunstleien), met onder meer klimmend dakvenster met houten luik en dakkapel eveneens met rechthoekig houten luik.

Aan straatzijde: L-vormig geschikte, verankerde en gedecapeerde lijstgevels met 19de-eeuwse ordonnantie; rechthoekige vensters met arduinen latei en lekdrempels; sporadisch bewaarde zandstenen negblokken. In de hoek: uitgewerkt poortrisaliet van arduin, volgens J.L. Van Belle (gebaseerd op merktekens) uit de eerste helft van de 18de eeuw; rondboogpoort in geprofileerde omlijsting met bewerkte zwikken. Kroonlijst en aansluitende uitgewerkte borstwering; rondbogig bovenvenster in geblokte arduinen omlijsting verbonden met een smaller schouderbogig dakvenster in uitgeholde omlijsting onder gebogen fronton. Bewaarde zijtrap- en zijpuntgevels met overhoeks topstuk, schouderstukken, aandak en muurvlechtingen.

Aan de gekasseide binnenplaats: classicistisch L-vormig geheel van zeven en vier traveeën (achtergevel straatvleugel: in het eerste kwart van de 19de eeuw aangepast volgens uitzicht van de toenmalige uitbreiding ?) eertijds bepleisterde lijstgevels met geblokte begane grond, geopend door verdiepte rondboogvensters. Rechthoekige bovenvensters in rechthoekige nissen. Arduinen puilijst tussen beide bouwlagen. Centraal risaliet van drie traveeën, geritmeerd door lisenen, onder driehoekig fronton. Rondbogige deurvensters op de begane grond. Houten kroonlijst op klossen.

  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 242-243.
  • VAN BELLE J.L., Dictionnaire des signes lapidaires, s.l., 1984, p. 282, 284.

Bron: Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 1990

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Netelaan

Netelaan (Lier)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.