Cinema Belgica

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cinema Belgica

Beschrijving

Breedhuis bestaande uit de combinatie van een gecementeerde lijst- en klokgevel, respectievelijk drie en één brede travee en twee bouwlagen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Lijstgevel op arduinen plint; getoogde muuropeningen, op de tweede bouwlaag in vlakke omlijsting met oren. Klokgevel gemarkeerd door laag, breed rondboogportaal, met boog voorzien van sluitsteen en rustend op arduinen pilasters. Hogerop gebogen erker en breed rondboogvenster in top.

De cinema werd gesloopt in 2014 en enkel de art-decogetinte gevel werd behouden.

• Lier belicht, http://www.lierbelicht.be/content/cinema-wordt-residentie-met-appartementen (geraadpleegd op 4 april 2018).
  • Informatie verkregen van IOED IGEMO, maart 2018.

Bioscoop in opdracht van F. De Voeght, naar een ontwerp door de architect Bernard De Meyer uit 1911-1912.

• LAUREYS D. (red.) 2004: Bouwen in beeld. De collectie van het architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, Antwerpen, 186.